Jak wygląda praca sommeliera?

0
210
wino

Pomimo tego, że jest to mało znany na rynku polskim zawód, sporo osób interesuje się tego typu profesją. W Polsce co roku przybywa nowych kandydatów, którzy chcą próbować swoich sił w takim zawodzie. Być może zdobędą oni pracy w eleganckich restauracjach, hotelach oraz ośrodkach i do tego będą mogli zarobić dobre pieniądze? Jeżeli wino jest naszą pasją, koniecznie powinniśmy spróbować swoich sił jako tego typu specjalista. Jednak przed podjęciem pracy na takim stanowisku powinniśmy dowiedzieć się jakie predyspozycje zawodowe należy mieć w takim zawodzie. Co więcej powinniśmy zapoznać się z obowiązkami zawodowymi, które czekają nas w pracy sommeliera.

Przeczytaj też: https://www.zlecenia.pl/blog/jak-wyglada-praca-sommeliera/

Jakie predyspozycje zawodowe powinien mieć przyszły sommelier?

Przed podjęciem się pracy jako zawodowy sommelier potrzebna będzie nam przede wszystkim pasja. Wino musi być naszym zainteresowaniem, ponieważ inaczej zwyczajne opowieści o sposobach jego powstawania, rodzajach gleby oraz gatunkach będą nas nudziły. To również praca dla osób o specyficznych zdolnościach. Musisz posiadać bardzo wyczulone kubki smakowe, a jakiekolwiek zaburzenia tego zmysłu będą raczej dyskwalifikacją. Do tego musisz być również osobą posiadającą odpowiednie kompetencje miękkie. W takiej pracy musisz wykazywać się wysoką kulturą osobistą, cierpliwością oraz chęcią doradzania przy wyborze odpowiedniego gatunku wina. Dodatkowo należy przyjrzeć się również pracy kelnera, ponieważ jego dobre cechy będą nie jako wyznacznikiem w takim zawodzie. Nie zaszkodzi również nienaganna prezentacja oraz przyjazna aparycja.

Obowiązki zawodowe wynikające z pracy sommeliera

W zależności od miejsca pracy, zakresu obowiązków oraz stanowiska naszej pracy nasze obowiązki mogą się nieco różnić. Często praca będzie bardzo podobna do tej, którą wykonuje kelner w restauracji. Zazwyczaj zajmować się będziesz podawaniem gościowi na, a także doradzaniem im w kwestii wyboru gatunku. Ważne, aby zrobił to w indywidualny sposób innym podejściem do każdego klienta. Musi być dostosowane do zamówionego jedzenia. Powinno podkreślać smak oraz pomagać przy trafieniu. Ważne, abyśmy nie byli w swojej pracy na hali. Naszą rolą jest jedynie sugestia, a także wyjaśnienie gościom zalet dotyczących danego gatunku wina. Potrzebna jest u Ciebie bardzo szeroka wiedza dotycząca właśnie tego trunku. Oprócz tego do Twoich zadań będzie należało zajmowaniem się logistyką winną, czyli sporządzaniem kart win, zamawianiem ich, a także przechowywaniem. 

Zobacz też: http://www.hajpa.pl/ile-jest-w-stanie-zarobic-osoba-na-stanowisku-sommeliera/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here