Ryba na obiad – wędzona, pieczona, a może grillowana?

0
1459
Ryba na obiad – wędzona, pieczona, a może grillowana

Sposobów na przygotowanie ryby jest mnóstwo. Wyjątkowo ciekawą propozycją jest łosoś, którego można podawać w różnych postaciach. Wysokiej jakości ryba wędzona na gorąco, jak np. łosoś MOWI, idealnie sprawdzi się zarówno jako samodzielny posiłek, jak i jeden ze składników większego dania lub obiadu.

Co więcej, ze względu na dużą zawartość witamin oraz kwasów Omega-3 jest to rozwiązanie nie tylko wygodne, ale również zdrowe. Podobnymi właściwościami odznacza się ryba grillowana. Sprawdź, jakie propozycje dań z łososiem w roli głównej przygotowaliśmy.

Grillowany łosoś ze szczypiorem, burakami i sosem z koziego sera chevre

Pierwszym krokiem do smacznego i zdrowego posiłku jest przygotowanie dressingu – jogurt wymieszany z serkiem chevre należy doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie umytą sałatę układamy na półmisku, a na niej umieszczamy pokrojonego w cienkie plasterki buraka. Całość należy posypać nasionami słonecznika lub orzeszkami pinii i polać oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Główny składnik dania, czyli łososia, należy grillować w wysokiej temperaturze przez około 3–4 minuty z każdej strony. Po przygotowaniu ryby należy zgrillować szczypior i razem z łososiem umieścić go na wcześniej przygotowanym półmisku. Całość polewamy dressingiem i dodajemy tymianek. Dokładny przepis na danie znajdziecie na stronie: https://mowisalmon.pl/przepisy/grillowany–losos–z–kozim–serem/.

Tagliatelle z wędzonym łososiem

Danie równie smaczne i zdrowe, co proste. Rybę wędzoną na gorąco, np. łososia MOWI, dzielimy na kawałki. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, a w międzyczasie możemy zająć się sosem. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę i dodajemy do niej posiekane chilli i czosnek, podsmażając je na małym ogniu. Wrzucamy do nich pokrojone oliwki i pomidorki koktajlowe i smażymy do momentu, w którym warzywa będą miękkie. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a dla smaku dodajemy oregano. Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do przygotowanego sosu i mieszamy. Ostatnim krokiem jest dodanie łososia i posypanie dania parmezanem. Szczegółowe wskazówki dotyczące potrawy znajdziecie na https://mowisalmon.pl/przepisy/makaron–z–lososiem–wedzonym/.

Różnorodność sposobów, na które można przyrządzić i podać rybę gwarantuje, że ten produkt nigdy nam się nie znudzi. I bardzo dobrze – warto je włączyć do swojej diety nie tylko ze względu na smak, lecz także na zdrowotne właściwości. Smacznego!

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here