Jaka mąka do pizzy

0
98

Na pewno jadłeś lub słyszałeś o pizzy. Wiele osób próbuję ją przygotować w warunkach domowych, lecz ciasto nie zawsze wychodzi takie jak powinno. W pizzy najważniejsze jest ciasto, dlatego dobre przygotowanie go jest bardzo ważne. Główną rolę odgrywa w nim mąka. Jaka mąka do pizzy będzie najlepsza?

Jaka mąka do pizzy?

jaka mąka do pizzyMąka to główny składnik ciasta na pizzę, który stanowi nawet jej 63%. W wielkim stopniu zależy od niej jakie ciasto nam wyjdzie. Wiele osób zadaje sobie pytanie „Jaka mąka do pizzy?”. Jeśli zadajesz sobie to samo pytanie, to dobrze trafiłeś. Najczęściej ludzie stosują standardowe przepisy na pizzę, w których rekomendowaną mąką jest mąka pszenna. Mąka ta ma swoje typy. Najłatwiej robić ciasto z typów:

  • 450
  • 550
  • 600

Jest to bardzo popularny rodzaj mąki, dlatego nie powinieneś mieć problemów ze znalezieniem jej w sklepach. Niekiedy ludzie również stosują mąkę orkiszową. Ciasto wykonane z niej bardzo różni się od tego, które zostało wykonane z mąki pszennej. Niektórzy nie preferują tego rodzaju mąki, lecz moim zdaniem pizza na cieście wykonanym z mąki orkiszowej jest bardzo smaczna. Ponadto ciasto bardzo łatwo się wyrabia oraz jego konsystencja jest luźniejsza i lżejsza niż ciasta wykonanego z mąki pszennej. Niektórzy producenci produkują mąki specjalne do pizzy. Są to najczęściej mąki pszenne niczym nieróżniące się od innych, tylko na ich opakowaniu znajduje się napis „do pizzy”. Są one zazwyczaj dwa razy droższe niż normalne. Dlaczego ludzie najczęściej wybierają mąkę pszenną?

Mąka pszenna do pizzy

Mąki pszenne posiadają bardzo dużo glutenu, co ułatwia wyrabianie ciasta. Ciasto jest również bardzo sprężyste oraz rośnie bez problemu. Im mniej glutenu w mące tym ciasto będzie bardziej się lepiło do rąk, co jest bardzo irytujące. Ciężko je rozwałkować oraz doprowadzić do kształtu, jaki powinna mieć pizza. Pamiętajmy również, że im wyższy typ mąki, tym zwykle mniej glutenu ona zawiera, który skleja ciasto i pomaga mu trzymać się razem. Jeśli nabierzesz doświadczenia w robieniu ciasta na pizzę, warto, abyś próbował również innych rodzajów mąki oraz wybierz ten, który najbardziej Ci pasuje.

Jak wyrobić ciasto na pizzę?

Jeśli wybraliśmy już odpowiednią mąkę do naszej pizzy, to teraz możemy przystąpić do wyrobienia ciasta. Jakich składników oprócz mąki będziemy potrzebować? Przede wszystkim potrzebne nam będą drożdże, ciepła woda, cukier, sól i olej. Proporcje mogą być różne, w zależności od tego jak dużą pizzę chcesz zrobić. W internecie znajdziesz mnóstwo przepisów, w których podane są konkretne ilość podanych wyżej składników. W tym miejscu skupimy się na samym procesie wyrabiania ciasta. W pierwszej kolejności musimy rozrobić mąkę z ciepłą wodą. Do miski wsypujemy odpowiednią ilość mąki i dodajemy nieco soli. W osobnym naczyniu w wodzie rozpuszczamy drożdże i dodajemy odpowiednią ilość cukru. Następnie taką miksturę wlewamy do mąki i rozpoczynamy ugniatamy. W międzyczasie dodajemy również nieco oleju. Po odpowiednio długim ugniataniu ciasto przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować na okrągły kształt. I to w zasadzie cała filozofia związana z wyrabianiem ciasta na pizze. Przy jego rozrabianiu bardzo ważna jest odpowiednia proporcja wszystkich składników. Dzięki temu ciasto nie będzie się lepiło do rąk i będzie można je łatwo rozwałkować. W dalszej części pracy nad pizzą pozostaje nam już tylko dobór odpowiednich składników.

Jak skomponować dobrą pizzę?

jaka mąka do pizzyW jaki sposób skomponować pizzę, aby pięknie wyglądał i była po prostu pyszna? W tym momencie wszystko zależy już od naszych preferencji. Sami bowiem możemy zadecydować jak grube będzie ciasto na naszej pizzy. Podczas wałkowania możemy regulować grubość ciasta. Warto pozostawić grubsze krawędzie, które później będą chrupkie. Pizze możemy wysmarować przecierem pomidorowym, lub dipem powstałym na jego bazie. Następnie układam odpowiednie składniki. Najczęściej podstawowym składnikiem na pizzy jest ser. Ale oczywiście jeśli takie są twoje preferencje, to naturalnie możesz ser pominąć. Do pizzy możemy dodać ananasy, tuńczyka, nieco szpinaku, boczku lub też pomidory. Wszystko zależy od tego na co właściwie masz ochotę. Następnie ustawiamy piekarnik na odpowiednią temperaturę i rozpoczynamy pieczenie pizzy. Co ważne gotowa pizza powinna się ciągnąć. Ciasto powinno być chrupkie tylko na brzegach. Tak zrobiona pizza będzie świetną przekąską na kolację. Taką pizze można też oczywiście zaproponować podczas wizyty gości. Jako jednak danie niezbyt zdrowe nie polecamy pizzy w formie obiadu. W ogóle najlepiej jakby jej spożywanie było jednak okazjonalne, a nie żeby stanowiła ona integralną część naszego jadłospisu.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here