Jak zrobić żelki?

0
352
Jak zrobić żelki?

Nie ma wątpliwości, że jedzenie słodyczy dostarcza mnóstwo przyjemności. Nic więc dziwnego, że tak bardzo ludzie lubią po nie sięgać. Niestety należy przy tym bardzo uważać, ponieważ zbyt duże ilości słodycze prowadzą do przybierania na wadze. Biorąc pod uwagę, że coraz więcej osób ma z tym problemy, coraz częściej negatywnie mówi się o jedzeniu gotowych słodyczy. Specjaliści przekonują, że są one pełne przetworzonych i oczyszczonych mąk, dodaje się do nich duże ilości cukru albo syropu glukozowo-fruktozowego, który sprzyja nadwadze i otyłości. W dodatku pełne są tłuszczu. Taka kombinacja nie jest zdrowa i dostarcza jedynie pustych kalorii.

Dlatego znacznie lepszym wyborem jest sięganie po domowe słodycze. Trend ten jest coraz bardziej zauważalny. Każda osoba, która przechodzi na dietę, prędzej czy później całkowicie rezygnuje z kupowania słodkości w sklepie. W zamian za to testuje coraz więcej przepisów na zdrowe słodkie przekąski, które można wykonać samodzielnie w domu.

Jak zrobić żelki?

Jak zrobić żelki?Wiele osób uwielbia jeść żelki. Jest to taki rodzaj słodkości, który towarzyszy niektórym osobom przez całe życie. Jest dobry zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Nic więc dziwnego, że poszukują odpowiedzi na pytanie, jak zrobić żelki w domu. Niektórzy mogą uważać, że to nie jest możliwe. Już po chwili okazuje się, że wiele osób już to zrobiło i wyszło im całkiem nieźle. Podstawą do zrobienia żelków jest oczywiście żelatyna. To właśnie ona odpowiada za ich konsystencję i sprężystość. Można więc po prostu różnego rodzaju soki owocowe wymieszać z dużą ilością rozpuszczonej żelatyny i wylać do foremek, by tam zastygły. Oczywiście nie będą one miały charakterystycznego kształtu misiów. Niemniej jednak będą wciąż bardzo dobre, a przy tym wykonane z wysokiej jakości soku owocowego. W taki sposób można dowolnie bawić się smakami. Trzeba jedynie mieć na uwadze, że niektóre owoce nie będą się nadawać do tego, by z ich soku zrobić żelki. Takim przykładem jest na przykład ananas. Niestety nie pozwoli on żelatynie zastygnąć. Większość owoców sprawdzi się jednak doskonale.

[Głosów:1    Średnia:4/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here