Jak zamrozić fasolkę szparagową

0
1002
Jak zamrozić fasolkę szparagową

Mrożenie to jedna z najlepszych metod przechowywania żywności. Ważne, aby korzystać z niej mądrze i prawidłowo. Niektórzy nie lubią mrożenia, ze względu na nieprzyjemny zapach mrożonego jedzenia i uznają jedynie mrożenie mięsa. Ale prawda jest taka, że mrozić można dosłownie wszystko, tylko trzeba to robić umiejętnie i przy pomocy odpowiednich narzędzi.

Jak prawidłowo mrozić żywność?

Jak zamrozić fasolkę szparagowąPotrzebujemy odpowiedniej wielkości woreczków na mrożonki, klipsów do spinania oraz plastikowych pojemniczków. Dzięki nim nasze jedzenie nigdy nie przesiąknie charakterystyczną dla zamrażalnika wonią. Przechowywanie w woreczkach jest zdecydowanie ekonomicznym i sensownym rozwiązaniem. Choć najczęściej mrozimy jednak w pojemnikach. Jest to oczywiści dobre rozwiązanie ale woreczki zajmują zdecydowanie mniej miejsca więc można przechowywać więcej zapasów

Mrożenie owoców

Mrożenie owoców to idealny sposób na to, aby cieszyć się smakiem dojrzałych owoców przez cały rok. Kluczem do sukcesu jest porządne przygotowanie owoców. Nie można ich po prostu wrzucić do zamrażalnika. Muszą być wcześniej dobrze umyte, ewentualnie wypestkowane, ale przed wszystkim porządnie wysuszone. Jeśli zamrozimy bardzo mokre owce, to pochłoną one cała wodę i będą zdecydowanie mniej smaczne. Owoce najlepiej jest mrozić w woreczkach w bardzo niewielkich ilościach, aby za mocno się nie posklejały. A potem przesypać je do jednego większego pojemnika.

Jak zamrozić fasolkę szparagową?

Warzywa również można mrozić bez żadnego problemu. Oczywiście mrożone jarzyny nie będą jędrne, więc raczej nie nadają się do spożywania na surowo. Ale walory smakowe są nadal w porządku, więc z takich warzyw zrobimy zupy, sałatki, przetwory. Mrożenie to idealny sposób na to, aby przechować marchewkę, buraczki, czy fasolkę szparagową. A jak zamrozić fasolkę szparagową? Są dwa sposoby. Można ją umyć, porządnie osuszyć i włożyć do plastikowego woreczka. Można również najpierw lekko ją podgotować, lub nawet jedynie zblanszować przez parę minut we wrzątku. I dopiero potem, o osuszeniu zamrażać.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here