Jak uprażyć słonecznik?

0
1612
Jak uprażyć słonecznik?

Pestki słonecznika są produktem bogatym w wiele cennych składników odżywczych. Słonecznikiem jest źródłem zdrowych tłuszczów oraz zawiera całkiem sporą ilość białka. Stanowi on źródło dobre źródło witaminy E, wapnia, magnezu, fosforu, potasu czy cynku. Nie brakuje w nim również błonnika. Sprawia to, że niewątpliwie jest on bardzo zdrowym składnikiem, który powinien znaleźć się w naszej codziennej diecie. Jego pestki możemy jeść normalnie w formie przekąski, ale możemy je też uprażyć, co pozwoli wydobyć z niego inny, ciekawy smak.

Jak uprażyć słonecznik?

Jak uprażyć słonecznik?Nic prostszego, wystarczy wrzucić pestki na suchą patelnię i podgrzewać. Bezwzględnie należy pamiętać o tym, żeby patelnia była sucha, nie polewamy jej tłuszczem. Jest to niepotrzebne, a słonecznik tedy się nie upraży tak, jakbyśmy chcieli. Pestki należy co jakiś czas obracać, aby nie przypiekły się tylko z jednej strony. W tym celu potrząsamy patelnią, a słonecznik sam ładnie się ułoży. Prażymy go do momentu, aż zacznie wydobywać się charakterystyczny zapach i zobaczymy, że pestki robią się brązowe. Warto tego przypilnować, ponieważ zbyt długie prażenie może doprowadzić do tego, że pestki zrobią się gorzkie i będą po prostu niesmaczne. Uprażony słonecznik zrzucamy na suchy talerz i czekamy aż przestygną. Nie próbujmy ich jeść od razu, bo są naprawdę gorące i możemy sobie poparzyć język.

Uprażone pestki możemy, tak jak i nieuprażone nasiona, jeść same jako przekąskę. Smak jest zdecydowanie inny, można powiedzieć, że jest bardziej wyrazisty. Takie pestki będą też idealnym dodatkiem do sałatek. Wspaniale będą się komponowały na przykład z sałatką grecką lub sałatką z kurczakiem czy indykiem. Możemy też ich użyć do posypania gotowego obiadu.

Skoro już wiemy, jak uprażyć słonecznik, możemy wykorzystać ten fakt do przygotowania domowego pesto. Jest pełno przepisów, które wykorzystują uprażone pestki jako jeden z podstawowych składników tego sosu. Wybornie smakuje pesto z bazylii lub suszonych pomidorów z dodatkiem prażonych nasion słonecznika.

[Głosów:2    Średnia:4/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here